Održana početna tiskovna konferencija

Danas je u Vijećnici Veleučilišta održana početna tiskovna konferencija na kojoj su prodekan za međunarodnu suradnju i projekte Alen Stranjik i voditelj projekta Antonio Klobučar okupljenima predstavili projekt KOZMOK. Osim predstavnika medija, konferenciji su nazočili i članovi stručnih radnih skupina, kao i zainteresirani studenti Veleučilišta. Prodekan je otvorio konferenciju uvodnom riječju u kojoj je istaknuo važnost prijave i provedbe projekta. S obzirom na to da Veleučilište Velika Gorica provodi jedinstvene studijske programe, kao što su optometrija, upravljanje u kriznim uvjetima, krizni menadžment, održavanje zrakoplova i održavanje motornih vozila, važno je propisati standarde zanimanja koje studenti po stjecanju kvalifikacije mogu obavljati. Štoviše, standardizacija zanimanja i kvalifikacija propisana HKO-om važna je jer je usklađena s Europskim kvalifikacijskim okvirom, odnosno olakšava mobilnost građana u svrhu obrazovanja na europskom obrazovnom prostoru te mobilnost i konkurentnost hrvatskih radnika na europskom tržištu rada. Stoga će se standardima zanimanja i kvalifikacija regulirati nove profesije i kadar na nacionalnoj razini, dok će unaprijeđeni studijski programi jamčiti studentima Veleučilišta usklađenost stečenih kompetencija s tržištem rada u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji.

Voditelj projekta pobrojao je provedene i planirane projektne aktivnosti te posebno naglasio unaprjeđenje laboratorija očne optike opremom ukupne vrijednosti 440.000,00 kn. Naime, provedena je javna nabava OCT uređaja za snimanje oka vrijednog 270.000,00 kn s PDV-om te je ugovorena nabava digitalnog autorefraktokeratometra, biomikroskopa i optičke klupe čija je ukupna vrijednost 170.000,00 kn s PDV-om. Time će se već sada vrlo moderan laboratorij očne optike Veleučilišta dodatno osuvremeniti te će studenti očne optike kroz stručnu praksu imati priliku naučiti principe rada na vrhunskoj opremi.

Nakon završetka konferencije, predstavnicima medija podijeljeni su promotivni materijali projekta te ih je prodekan pozvao na prigodnu zakusku. Tijekom neformalnog druženja poslije konferencije okupljeni studenti pozdravili su projekt, a okupljeni članovi stručnih radnih skupina izrazili podršku u provedbi projektnih aktivnosti.